torstai 8. elokuuta 2013

Torpan tarinaa - rovasti puuttuu asioihin

Apteekkari oli kotiin palattuaan löytänyt vaimonsa allapäin ja vihastuneena, pettyneenä rovastin vierailuun. Entinen seurakunnan paimen oli yllättäen puuttunut heidän perheasioihinsa. Apteekkarin ottopoika, vesitohtori, piti luontaiskylpylää yhdessä kylvettäjä-Aunen kanssa. Aune oli koulunopettajan nuorin tytär. Ottopoika joka ei ollut käynyt ripillä, asusti kylpylätalossa yhdessä nuoren viattoman Aunen kanssa, ilman kihloja ja kuulutuspapereita. Sellainen maallinen elämäntyyli oli häpeäksi vanhalle rovastille joka oli tarkkana kaikesta mistä Herra nuhteli näkyväisen maailman vaeltajia. Säädyllistä elämää rovasti nyt vaati. Aune tuli joko saattaa vihille tai poistaa vesitohtorin talosta.


Sinä iltana apteekkarin talossa puhuttiin aamunkoittoon asti.

Torpassa muori oli havahtunut varhain. Puolipimeässä hän nousi kapeat narahtelevat portaat ullakolle tarkistamaan että hänen aarteensa, hiirenloukkuun lattialankkujen alle kätketty vanha kultapallo, oli tallella.


Mutta tuskin hän ehti ullakon nurkkaan kun torpan oveen koputettiin. Muori raotti kattoluukkua ja ulottautui siitä sen verran alaspäin että näki tulijan.


Rovasti oli aikansa koputellut torpan ovea, mutta kukaan ei avannut.  Lopulta hän asetti asiakirjasalkkunsa siunauksineen kamarin ikkunan ulkopuolelle ja Raamatun varovasti sen päälle. Sitten hän nousi  Pyhän Kirjan kannelle nähdäkseen ikkunasta sisään.

Juuri sillä hetkellä rovasti näki muorin kurkottautuvan ullakon luukusta ja kuinka hänen päänsä irtaantui ruumiista. Oikeastaan tapahtui vain, että muorin tekotukka, aina ojennuksessa oleva harmaa nutturakampaus, leijaili alas päätyen pehmeästi ja äänettömästi sänkypeiton päälle. Mitään ei ollut tehtävissä asialle - rovasti oli nähnyt kaiken ikkunan takaa.

Muori kiiruhti ullakolta takaisin tupaan, teki ristinmerkin ja avasi oven entiselle kirkon palvelijalle.
4 kommenttia:

 1. No, oli se aika noloa, kun peruukki sillä lailla lähtee kirkonmiehen nähden.:)

  VastaaPoista
 2. Mutta mitä kummaa tästä kaikesta vielä koituukaan....muorilla peruukki, mitähän varten.

  VastaaPoista
 3. Vai ei tykkää rovasti susiparina elävistä nuorista, ja mikä järkytys siihen lisäksi kun muorilta peruukki tippu.
  Mainiot kuvat etenkin toi peruukki:)))

  VastaaPoista
 4. ...niin ja kärpänen tapetilla.

  VastaaPoista