lauantai 19. lokakuuta 2013

Torpan tarinaa - juuret

On niin tärkeää että jokaisella ihmisellä on juuret. Olivatpa ne sitten kiinni myrskyn tuivertamassa siloisessa rantakalliossa, mustan turpeen turvassa, tai ainoastaa omassa mielessä ajatusten solisevassa virrassa. Amerikansisar oli alkanut pohtia menneitä vuosikymmeniä ja kotimaahan syrjäpitäjään jääneitä rakkaitaan. Kohta hän palaisi sinne, ja tällä kertaa nuori serkuntytär olisi mukana matkalla. Tehtiin valmisteluja, koreita leninkejä ommeltiin tytölle matka-arkkuun.


Kaukana kotimaassa, luostarisaarella meren ulapalla, tehtiin toisenlaista lähtöä. Isonenäinen nainen oli maalannut valmiiksi taulunsa Madonnan ylöspäin nousevista kyynelistä, ja asetteli niitä nyt huolellisesti vanhaan ruuheen. Syksyinen ilta oli leuto, ja kuun sirppi valaisi autiota ulappaa.


Kylän asukit ahkeroivat näinä  syksyn viikkoina viininteossa. Korjattiin talteen happamia omenia, makeita päärynöitä. Laivalastillinen viinirypäleitä oli saapunut vieraasta maasta aluksen uumenissa. Niitä ihmeteltiin ja maisteltiin, ja ilmassa oli juhlan odotusta.

Provinssitohtorin nuorin tytär Anna Beata oli saanut sisareltaan useita kirjeitä. Sisar oli lähetetty kotoa kauas pois Ruotsinmaalle sen jälkeen kun epämieluisia kosijoita alkoi ilmestyä kylälle aamusta iltaan. Jo vuoden verran hän oli asustanut yksinään vanhan maanviljelijäparin luona vieraassa maassa, kieltä taitamatta. Vanhukset eivät jaksaneet pitää tytöstä huolta mutta teettivät hänellä rankkaa työtä ruokapalkalla.


Sisaren tuorein kirje Ruotsinmaalta antoi aavistaa että jotakin tärkeää elämänkäännettä hän oli salannut sekä vanhemmiltaan että nuorimmilta sisariltaan. Uskaltaisiko hän kertoa kaiken? Vaikeaa oli tytön elämä ollut vieraalla maalla, mutta vielä vaikeampaa oli palata kotiseudulle. Lähtö arvelutti, mutta ei ollut muutakaan neuvoa.


8 kommenttia:

 1. Mielettömän upeaa.

  Ihanaa viikonloppua. Ps kävisitkö kirjaamassa maaki@netti.fi sivulle, olisiko soulcollage korteissa (linkki sivupalkissa kuvassa) kasksi korttia,jotka olisivat sinulle mieluisia?

  VastaaPoista
 2. Nyt huomasinkin toiveesi. Tarkoitatko tuolla kuutamokortilla puun juuristoa, kuuta kahta lintua ja juurten joukossa olevaa aarretta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, just sitä - kauniit puun juuret ja mitähän se aarre kätkee sisäänsä... Anteeksi että en huomannut tarkentaa heti

   Poista
 3. Kiitos, HannaHelena, tarinasta ja siinä olevista kuvista. Ihan parhautta. :)

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia ja kerronta vie mukanaan.

  VastaaPoista
 5. Liekö tuo Anna Beata pieniin päin, kuvassa ainakin näyttää siltä?
  Siun täytyy tehä tästä tarinasta ja näistä upeista korteista kirja, mie ainakin ostasin sen:))))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, kirja olisikin unelma numero yksi mutta saaadakseni keskittyä sellaisen kokoonpanoon täytyisi ensin tehdä murhia ;) Tarina alkoi jo ikuisuus sitten entisessä blogissani www.annaauringonpaistaa.vuodatus.net ja kuvamateriaalia nyt roimasti... Kiitos Kosotäti, ja kiitos niin hauskasta pagisen-sivustasi!

   Poista
 6. Hurjan paljon kiitoksia teille kaikille kannustajille. Onpa minulla työtaakka edessä jos aion täyttää toiveenne ja odotuksenne tarinan kehittämisessä vaikka hauskaahan se vaan on, mutta karsii kovast atc-askartelujani!

  VastaaPoista