keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Kuka oli R? (Osa 6)


 

Koitti iltapäivä ja aika lähteä. Käyntini Cordelian luona ei ollut antanut vastauksia yhteenkään kysymyksistäni. Jätin vanhuksen nuokkumaan lepotuoliinsa ja astelin mietteliäänä puuutarhan läpi kaupungille. Ostin mukaan pientä italialaista purtavaa ja päätin viettää illan lahja-asunnossani Cordelian päiväkirjaa tutkien.

Eteisessä odotti yllätys.Joku oli käynyt pudottamassa avainnipun postiluukusta lattialle. Yksi avaimista sopi asuntoni oveen, mutta entä kolme muuta?

Huokasin helpotuksesta. Mikään ei ollut muuttunut huoneissa ja ehkä tuntemattoman käynnit asunnossani päättyisivät tähän.

"Minulla on ystävä" oli Cordelia sanonut ja katsonut minua salaperäinen tuike silmissään. Mutta sen enempää hän ei ollut halukas kertomaan, ei edes kuka oli käynyt tuomassa hänelle saman ruukkukasvin joka oli kadonnut Cordelian entisestä asunnosta viime käyntini jälkeen.

"R:n arvoitus ratkesi eilen talon pihalla" hän oli kirjoittanut aikoinaan päiväkirjaansa. Ehkä siinä olisi koko tapahtumaketjun avain? Jatkoin lukemista yömyöhään kunnes vakuutuin että olin päässyt lähelle ratkaisua.Levottomasti nukutun yön jälkeen tiesin mitä oli tapahtunut. Tottakai. Don Ramon ei ollut ainoastaan tilanteeseen sopiva etiketti viinipullon kyljessä. Don Ramon oli päiväkirjan "R". Eläkevuosiaan viettävä yhtiön entinen talonmies joka asui vieläkin pohjakerroksessa. Cordelian monivuotinen salainen kavaljeeri jolla oli kaiken aikaa ollut avain asuntooni. Päiväkirjamerkintä "R:n arvoitus ratkesi pihalla" tarkoitti että Don Ramon oli näyttäytynyt yllättävän kauan yksin, ilman rouvaansa, ja Cordelia oli lopulta mennyt tiedustelemaan syytä siihen. Vaimo oli ottanut avioeron ja palannut Don Ramonin entiseen kotimaahan Espanjaan.

Tästä alkoi versoa uusi ystävyys. Don Ramon haki Cordeliaa vieläkin tämän  entiselle asunnolle sillä Cordelia ei pitänyt senioritalolaisten urkkivista katseista. Täällä he voivat rauhassa viettää yhteisiä hetkiä, eikä  huomaavainen kavaljeeri unohtanut koskaan Cordelian arvostamaa Don Ramon -viinipulloa.

En kuitenkaan voinut olla epäilemättä. Jokin tässä nakersi.Vaatekomerosta oli löytynyt vihreä asiakirjasalkku jonka päällä komeilivat kultaiset kirjaimet DR. Se oli tyhjä, mutta miksi se löytyi Cordelian entisestä asunnosta?

Oikeudenkäynnistä tuli hyvin lyhyt.


Cordelia oli menehtynyt vanhuuteen tai viinin lipittämiseen, ja Don Ramon oli näyttänyt tuomarille äskettäin päivätyn, Cordelian allekirjoittaman dokumentin jonka mukaan nainen oli testamentannut asuntonsa hänelle. Mies ei ollut koskaan saanut tietää että Cordelia oli lahjoittanut sen minulle jo vuosia aikaisemmin.

Loppu (ilman sensuuria)

P.S. Ne kolme muuta avainta? Pienin niistä sopi lipastoon jossa oli yksi ainoa esine. Se oli videofilmi jonka sisältöä ei todellakaan sovi paljastaa tässä. Edes mielikuvituksissani en olisi uskonut sellaista Cordeliasta joka muistutti hienostunutta iäkästä aatelisrouvaa kaukana Espanjan kuumista öistä.  No, ihanaa että hän oli niin eläväinen loppuun asti ja antoi ennakkoluuloilleni ansaitut potkut.

Loppu (sensuroitu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti