lauantai 30. marraskuuta 2013

Torpan tarinaa - kylpyläparantola

Vesitohtori kaipasi Aunea, ahkeraa kylvettäjää ja elämänkumppania. Kylpylä ja sen asiakkaat, ylhäiset aatelistorouvat hepenissään, kävivät tyytymättömiksi. Oli aika uudistaa kylpyläparantola. Apu tuli odottamattomalta taholta - Amerikan serkkutyttö osoittautui  kullan arvoiseksi ajatuksineen, ja hän oli innostunut tehtävään. Ensiksi hankittiin messinkinen kylpyamme sisäkäyttöön. Silakkasaippuat poistettiin odöörinsä vuoksi, ja uuden siansuolisaippuat höystettiin ihmeruusuvedellä jota tiputettiin kauniista lasipullosta, sekin Amerikasta tuotua.


Kylpyläparantolaan avattiin nyt myös parturikampaamo! Viimeistä mallia oleva parturin  tuoli tuotettiin pääkaupungista hevoskyydillä. Mutta salongin suurin uutuus oli Amerikan hevosenjouhiperuukki, ja sellaisen sovittamista varten vahatulle tammilattialle asetettiin kipsistä valettu mallinukke. Mutta mistä hankkia hevosenjouhet?

Rovasti Sulevi Suitsun korviin oli kantautunut uutinen kylpylän uusimisesta. Rovasti oli alusta alkaen pitänyt parantolaa synnillisenä keksintönä. Kaikkea mikä poikkesi Pyhän Kirjan tekstistä rovasti vastusti itsepäisesti. Pitäjän ja seurakunnan mainehan oli kyseessä.

Mutta kieltämättä Amerikan serkkutyttö, kylpylän uusin avustaja, oli koreaa katseltavaa alati nalkuttavan ruustinnan sijasta. Iltapuille käydessään rovasti päätti siksi katsella viimeiset sallimattomat unet. Ja suljetuin silminhän näkee enemmän kuin silmät avoinna ja omatunto valveilla.


Hevosenjouhiperuukki, voisikohan sellainen sopia rovastin päälaelle?


2 kommenttia: